10 juli 2017 - Uppdrag

Sinopec och Tecnimont tilldelas ett entreprenadkontrakt värt 3,9 miljarder euro

Den 2 juni 2017 ingick Sinopec Ningbo Engineering Co., Ltd och Sinopec Engineering Group (Kina), i konsortium med Tecnimont S.p.A. (Italien) och Tecnimont Russia OOO, ett entreprenadkontrakt (ett s.k. EPC-kontrakt) med JSC NIPIgaspererabotka (NIPIGas), ett bolag ingående i den ryska Gazprom-koncernen. Kontraktet utgör en av tre delar av gasprocessanläggningen Amurski, som ligger i distriktet Amur i östra Ryssland nära den kinesiska gränsen. Kontraktet avser byggande av faciliteter för teknisk försörjning, infrastruktur och "offsite facilities" som bl.a. omfattar ett förvar för naturgas samt lastanläggningar. Kontraktsvärdet är ca 3,9 miljarder euro och omfattar en fast del om ca 1,7 miljarder euro och en rörlig del om ca 2,2 miljarder euro.

Kinesiska kreditinstitut tillsammans med det statliga italienska kreditinstitutet CDP och det italienska exportkreditinstitutet SACE tillhör finansiärerna i projektet.

När den är klar kommer Amurski-anläggningen bli en av världens största processanläggningar för naturgas. Anläggningen kommer att ha en kapacitet om 42 miljarder kubikmeter gas per år och bli en viktig del av Gazproms strategiska plan för leverans av rysk naturgas till Kina. Totalkostnaden för anläggningen är beräknad till ca 11,5 miljarder euro.

Mannheimer Swartling företräder Sinopec Ningbo Engineering, Co. Ltd i projektet. Jurister vid byråns kontor i Sverige, Ryssland och Kina har hittills bl.a. företrätt Sinopec Ningbo Engineering, Co. Ltd vid ingående av entreprenadkontraktet, konsortiumavtal och bildande av filial i Ryssland.