Nya regler om producentansvar för förpackningar flyttar fokus från återvinning till återanvändning
I december 2024 beslutade EU om en ny förordning om förpackningar och förpackningsavfall, förkortad PPWR. Förordningen är en del av EU:s gröna giv och syftar till att förändra hanteringen av förpackningar inom unionen, med målsättningen att minska avfallet och främja både återvinning och återanvändning för att skapa en cirkulär ekonomi. I svensk rätt regleras producentansvar för förpackningar genom förordningen om producentansvar för förpackningar, men denna svenska förordning kommer helt eller delvis att ersättas av PPWR från och med augusti 2026. De nya reglerna kommer dock att genomföras stegvis, och det är ännu inte klart hur det befintliga regelverket kommer att anpassas till de nya bestämmelserna.
Det övergripande målet i PPWR är att till år 2040 minska det totala förpackningsavfallet inom EU med 15 % jämfört med år 2018. För att nå detta mål ställer PPWR bland annat krav på förpackningsdesign, en minsta mängd återvunnet material i vissa förpackningar, förbud mot vissa ämnen i förpackningar, införande av harmoniserad märkning samt begränsningar av engångsförpackningar. Förordningen fastställer även mål för återanvändning riktade mot ekonomiska aktörer som använder gruppförpackningar, transportförpackningar samt förpackningar för vissa drycker.
I Sverige har vi välutvecklade system för återvinning, såsom pantsystemet för PET-flaskor och aluminiumburkar, samt återvinning av en stor mängd hushållsavfall. System för återanvändning är däremot mindre utbredda. Inför antagandet av PPWR uttryckte flera svenska remissinstanser oro över PPWR:s krav på återanvändning, med hänvisning till bland annat osäkerhet kring om flaskor kan återfyllas och samtidigt uppfylla hygien- och livsmedelssäkerhetskrav. En annan återkommande synpunkt var att det råder tveksamhet kring hur systemen för återanvändning ska fungera och att regleringen kan innebära ett större klimatavtryck på grund av långa returtransporter. PPWR tillåter inte avsteg från avfallshierarkin – enligt vilken återanvändning prioriteras före återvinning – ens i situationer där återvinning skulle vara mer lämpligt ur miljösynpunkt, exempelvis på grund av långa transporter. Sådana avsteg är möjliga enligt både miljöbalken och de EU-rättsakter som avfallshierarkin har sitt ursprung i.
I svensk rätt finns det idag inga detaljerade krav på att förpackningar ska återanvändas, utöver mål om att öka andelen återanvändbara förpackningar. PPWR innebär således att många aktörer i näringslivet behöver anpassa sig till att i högre grad använda återanvändbara förpackningar. Det återstår att se hur den omställningen kommer att genomföras i Sverige och vilka nya marknader och affärsmodeller som PPWR ger upphov till. Och inte minst – vilka legala frågor som kommer att uppstå längs vägen.
Kontakt: