StudentDe Svenska Juridiska Mästerskapen

Tävlingen anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, SSJM. Det är en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Örebro, Lund och Umeå.

Vilka blir nästa svenska mästare i juridik?
De Svenska Juridiska Mästerskapen är en rikstäckande tävling i processföring inför svensk domstol. Juridikstudenter från universiteten i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Örebro, Lund, och Umeå är inbjudna att delta. Förutom chansen att vinna 10 000 kronor och en resa till Shanghai, får deltagarna också ett utmärkt tillfälle att skaffa sig processerfarenhet och visa upp sina kunskaper.

Så här går det till
I det första momentet tävlar lagen, bestående av två personer, mot övriga lag på samma ort. Varje lag får i uppgift att presentera en skriftlig inlaga i ett mål, baserat på ett fiktivt fall författat av justitierådet Johnny Herre. En tävlingsjury bestående av domare, advokater och forskare väljer ut de sex bästa inlagorna på varje ort. De uttagna lagen får sedan i en lokalfinal plädera muntligt inför samma jury. Därefter utses det bästa laget på varje ort att representera sitt universitet vid riksfinalen i Högsta domstolen.

Riksfinalen
Inför riksfinalen presenteras ett nytt fiktivt fall av Johnny Herre. Finalisterna från varje universitet delas upp antingen kärande- eller svarandelag. Finalen avgörs i Högsta domstolen genom muntliga pläderingar inför en jury bestående av justitieråd. I riksfinalen är tävlingsmomentet inriktat enbart på den muntliga framställningen och lagen behöver inte presentera några skriftlig inlaga utöver att ange sina yrkanden och grunder. Det är i riksfinalen som du och ditt lag ska visa att ni är värda titeln ”Svenska Mästare i Juridik”. I tre spelade processer möts kärande- och svarandelag från olika orter.

När dammet har lagt sig utser juryn bästa kärandelag, bästa svarandelag och bästa ort. Bästa kärande- respektive svarandelag får – förutom titel och ära – vardera 10 000 kronor. En vandringspokal går till det universitet vars båda lag sammantaget fått högst poäng av juryn. Mannheimer Swartling delar dessutom ut ett specialinstiftat processpris – i form av en resa till Shanghai – till en person för särskilt väl genomförd prestation.

Bankett och prisutdelning
Finaldagen avslutas med att alla blir vänner igen. Under gemytliga former får tävlingsdeltagare, domare och funktionärer äta och dricka gott samt delta i eller bevittna prisutdelningen.

Vilka får tävla?
För att få delta ska man läsa vid någon av juristutbildningarna i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Örebro, Lund och Umeå. Minst två av tre lagmedlemmar ska vara eller ha varit inskriven på kursen processrätt. Det är de formella kraven. Tävlingen ställer höga krav på din förmåga att argumentera för din klient- dina argument måste vara vässade såväl skriftligt som muntligt. Men du är inte ensam i kampen. Du tävlar i ett lag, bestående av dig själv och ytterligare en person från samma ort. Tänk på att det bästa laget inte är det där du och din medtävlare kan samma sak, utan där ni kompletterar varandras kunskaper. Anmäl gärna en person i reserv utifall att någon får förhinder.

Hur anmäler jag mig?
Gå till Svenska Juridiska Mästerskapens sajt på www.smijuridik.se för att läsa mer.

De Svenska Juridiska MästerskapenTidigare mästare

 • 2018 Uppsala
 • 2017 Lund
 • 2016 Lund
 • 2015 Umeå
 • 2014 Stockholm
 • 2013 Uppsala
 • 2012 Lund
 • 2011 Stockholm
 • 2010 Göteborg
 • 2009 Uppsala
 • 2008 Uppsala
 • 2007 Göteborg
 • 2006 Lund