11 maj 2015 - Nyheter om byrån

Umeå blev svenska mästare i juridik 2015

Umeå universitet tog hem den åtråvärda titeln svenska mästare i juridik 2015 när finalen av tävlingen avgjordes den 8 maj inför en jury bestående av justitieråd i Högsta domstolen. I år avgjordes tävlingen för 13e: gången – och det var Umeås första mästartitel.

Tolv lag från lokalfinalerna i Lund, Göteborg, Uppsala, Stockholm, Umeå och Örebro gjorde på fredagen upp i Högsta domstolen om titeln Svenska Mästare i Juridik. På den efterföljande banketten meddelade juryn sin dom – årets svenska mästare i juridik 2015 och mottagare av vandringspokalen blev Umeås universitet. Bedömning baseras dels på deltagarnas juridiska stringens, innovationsförmåga och fantasi, dels på hur intresseväckande och engagerat de framfört sin sak.

Bästa kärandelag blev Ida Westberg och Marcus Olsson från Uppsala universitet och bästa svarandelag Robin Enander och Christian Postolovski från Umeå universitet. Förutom den prestigefyllda titeln får båda lagen 10 000 kronor vardera.

-    Jag känner mig fortfarande omtumlad av både upplevelsen och segern. Jag tror att vi vann som resultat av att vi hade förberett oss så minutiöst och hade lyckats hitta en springande punkt i ett snårigt fall – och sedan effektivt lyckades föra den i bevis. Jag och Christian är barndomsvänner från Arvidsjaur och vana att sedan barnsben argumentera mot varandra, eftersom vi är politiskt engagerade i olika läger. Det tror jag också bidrog, säger Robin Enander från Umeå universitet.

-    Det var en obeskrivlig känsla att få plädera i hela 20 minuter inför de respektingivande justitieråden i Högsta domstolen – och att de lyssnade bara på oss. Fantastiskt! Jag var nervös innan, men samtidigt så taggad och fokuserad. En av de främsta lärdomarna av den här upplevelsen är hur kul och givande det är att arbeta i grupp och ha någon att bolla idéer med. En annan hur himla roligt det är med juridik. Det gjorde mig ännu mer övertygad om att jag har valt rätt karriär, säger Ida Westberg från Uppsala universitet.

Mannheimer Swartlings processpris, som delas ut till en person för en särskilt väl genomförd prestation, vanns av Patrik Emblad från Göteborgs universitet. Han belönas med en resa till Shanghai och ett besök på Mannheimer Swartlings kontor där.

-    Det var det här priset jag drömde om att vinna, så jag är jättelycklig. Vi fokuserade på att förklara det här komplicerade fallet på ett tydligt och pedagogiskt sätt. Jag tänkte på min mormor, som var väldigt nyfiken och stöttande i mitt karriärval, och att jag skulle förklara för henne. Det var en fantastiskt nyttig övning, det är sällan i undervisningen vi får tillfälle att göra något liknande, säger Patrik Emblad från Göteborgs universitet.

Årets upplaga av tävlingen anordnades av Juridiska Föreningen i Umeå och för 13:e året i rad är Mannheimer Swartling huvudsponsor.

-    Det är otroligt viktigt att dagens unga talanger får möjlighet att sätta sina kunskaper på prov. Att framträda inför Högsta domstolen som student och få feedback av några av landets främsta domare är en både unik och svårslagen upplevelse. Att våga utmana sig själv och prestera i lagarbete är dessutom viktigt för deras framtida karriärer, inte minst hos oss på Mannheimer Swartling, säger Jan Dernestam, Managing Partner.

Inför riksfinalen presenterades ett fiktivt fall för finalisterna, skrivet av justitierådet Stefan Lindskog. Fallet var i grund och botten förmögenhetsrättsligt, men innefattade komplicerade inslag även från sakrätten och bolagsrätten. Finalisterna från varje universitet delades tidigt upp i ett kärande- och ett svarandelag. Sammanlagt är det tolv lag som i muntliga pläderingar fick visa vad de gick för inför justitieråden i Högsta domstolen. Varje lag hade 20 minuter till sitt förfogande för plädering och replik till bemötande av motpartens plädering.

Rättens ordförande under dagen var justitierådet Stefan Lindskog som ledde juryn bestående av justitieråden Kerstin Calissendorff, Anders Eka, Johnny Herre och Svante O. Johansson.

Om SM i juridik

Tävlingen anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, SSJM, en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå. Mannheimer Swartling är tävlingens mångåriga sponsor. De juridiska föreningarna turas om att vara huvudarrangör för tävlingen, och i år stod Juridiska Föreningen i Umeå som värd.

Mer information om tävlingen: http://www.smijuridik.se/

Tidigare vinnare

2014              Stockholm
2013              Uppsala
2012              Lund
2011              Stockholm
2010              Göteborg
2009              Uppsala
2008              Uppsala
2007              Göteborg
2006              Lund
2005              Lund
2004              Göteborg
2003              Stockholm