29 april 2011 - Uppdrag

Sandvik och Shandong Energy Machinery startar gemensamt bolag

Sandvik Mining and Construction och Shandong Energy Machinery Co. i Xintai, Shandong-provinsen, Kina, har träffat ett avtal om att bilda ett samägt bolag för produktion och försäljning av utrustning till kolgruvor, baserat på 50 % ägande vardera.

Shandong Energy Machinery, som utvecklar och tillverkar utrustning för den kinesiska kolgruveindustrin, är ett dotterbolag till Xinwen Mining group, ett av Kinas femton största kolgruveföretag. Shandong Energy Machinery har cirka 4 400 anställda.

Sandvik Mining and Construction är ett affärsområde inom Sandvik Group och är en ledande leverantör  av maskiner och verktyg för bergbearbetning som används i gruvor och på anläggningsarbeten. Sandvik Group hade 2010 cirka 47 000 anställda och omsättningen uppgick till cirka 83 miljarder kronor, med representation i mer än 130 länder. Företaget är listat på NASDAQ OMX Stockholm.

Sandvik har rådgivits av Mannheimer Swartling i transaktionen. Byråns team i Kina leddes av Oliver Schulte, primärt assisterad av Rachel Dong. Johan Carle, primärt assisterad av Teresia Danielsson, ansvarar för förvärvsanmälningarna.