15 mars 2012 - Uppdrag

Preem och Skangass sluter avtal om LNG-anläggning

Preem och  norska Skangass har ingått ett samarbetsavtal och  anslutande avtal som avser byggnation av Skandinaviens största terminal för LNG (Liquefied Natural Gas) vid Preems raffinaderi i Lysekil. Investeringen uppgår till totalt cirka 700 miljoner kronor. Genom LNG-terminalen, som kommer att drivas av Skangass, beräknas Preemraff kunna förses med omkring 200 000 ton LNG om året. Byggnationen av LNG-terminalen beräknas färdigställas under slutet av 2013.

Preem är det största drivmedelsbolaget i Sverige som under 2011 hade en omsättning på 91 miljarder kronor och cirka 1300 anställda. Skangass, som bildades 2007, tillhör Lysekoncernen och driver en av Europas största anläggningar för produktion av LNG i Stavanger i Norge.

Preem rådgavs av Mannheimer Swartling i transaktionen. Byråns team bestod av delägarna Johan Ljungberg och Olof Stenström samt juristerna Josefin Engblom och Maja Stenberg; och delägarna Mårten Tagaeus, Anders Erasmie och Stefan Perván Lindeborg ansvarade för miljö- skatte- och konkurrensfrågor.