15 maj 2012 - Nyheter om byrån

Lund vinnare i 2012 års final av SM i juridik

Fredagen den 11 maj ägde riksfinalen av SM i juridik rum, i vanlig ordning inför en jury bestående av justitieråd i Högsta domstolen i Stockholm. Årets upplaga av tävlingen anordnades av Lunds juridiska förening i samarbete med Mannheimer Swartling. Tolv lag bestående av två vinnarlag från lokalfinalerna i Lund, Göteborg, Uppsala, Stockholm, Umeå och Örebro gjorde upp om titeln i rättssalen med hjälp av ord och argument.

Årets riksfråga var skriven av justitierådet Stefan Lindskog. Riksfrågan var i grund och botten sakrättslig, men innefattade komplicerade inslag från såväl skadeståndsrätten som avtalsrätten. Finalisterna från varje universitet delas tidigt upp i ett kärande-, och ett svarandelag så att de hinner förbereda sina pläderingar. De tolv lagen ska i två muntliga pläderingar vardera visa vad de går för inför justitieråden i Högsta domstolen. Varje lag har 20 minuter till sitt förfogande för  plädering och replik till bemötande av motpartens plädering.

När alla lag har pläderat drar juryn sig tillbaka för överläggning. ”Domen” meddelas under den efterföljande banketten som äger rum i Mannheimer Swartlings lokaler. Bedömningen baseras dels på deltagarnas juridiska stringens, innovationsförmåga och fantasi, dels på hur intressant och engagerat de framfört sin sak.

Rättens ordförande under dagen var justitierådet Stefan Lindskog som ledde juryn bestående av justitieråden Leif Thorsson, Johnny Herre, Kerstin Calissendorff och Svante Johansson.
En spännande dag avrundades med en bankett för deltagarna, juryn och arrangörerna. Juryn meddelade sitt beslut att årets Svenska Mästare i Juridik 2012 och mottagare av vandringspokalen,  det vill säga det universitet som sammanlagt fick högst poäng av juryn, blev Lunds universitet.

Bästa kärandelag blev Filip Markhed och Daniel Lennartsson från Göteborgs universitet. Bästa svarandelag blev Ida Karlsson och Petra Enmalm från Örebro. Förutom äran får båda lagen 10 000 kronor vardera. Mannheimer Swartlings processpris vanns av Jacob Rosell Svensson från Lunds universitet som belönas med en resa till en ort där Mannheimer Swartling har utlandskontor.

Om SM i juridik
Tävlingen anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, SSJM, en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå. Mannheimer Swartling är tävlingens mångåriga sponsor. De juridiska föreningarna turas om att vara huvudarrangör för tävlingen, och i år stod Juridiska föreningen i Lund som värd.

Tidigare år har vunnits och arrangerats av följande:

År Vinnare Arrangör
2005Lund Uppsala
2006LundLund
2007GöteborgLund
2008UppsalaGöteborg
2009UppsalaUmeå
2010GöteborgStockholm
2011StockholmUppsala

 
 
Läs mer om tävlingen på www.smijuridik.se.