10 september 2010 - Uppdrag

Litorina förvärvar ECO-Boråstapeter

Litorina Kapital har förvärvat ECO-Boråstapeter. Förvärvet genomfördes i två steg, via ett avtal i juni med aktieägare av 43,3% av bolaget samt ett erbjudande i juli riktat till resterande aktieägare. Vederlaget bestod av en kombination av kontant vederlag och/eller aktier och skuldebrev i köparbolaget. Litorina förvärvar två tredjedelar av bolaget och blir därmed ny huvudägare, medan en stor del tidigare aktieägare, styrelse och ledning tar över resten av ägandet. Transaktionen värderas till cirka 850 miljoner kronor.

ECO-Boråstapeter är marknadsledande tapettillverkare i Norden, med en ledande position i Sverige och Norge. Företaget har en årlig omsättning på cirka 550 miljoner kronor och 165 anställda. Litorina Kapital är ett svenskt riskkapitalbolag som förvärvar och utvecklar medelstora nordiska företag. De har idag tolv innehav i sin portfölj och ett förvaltat kapital på 2,3 miljarder kronor.

Litorina har rådgivits av Mannheimer Swartling. Byråns team leddes av Mattias Karlsson och inkluderar Nina Svensson, Jonas Andersson, Adam Göransson och Johan Berg.