26 april 2010 - Nyheter om byrån

Göteborg svenska mästare i juridik 2010

I fredags gick finalen av den årliga tävlingen SM i juridik, den rikstäckande tävlingen i svensk processföring. Efter att Uppsala hade tagit hem priset som bästa universitet två år i rad blev det i år Göteborgs universitet som tog hem prispokalen. Bästa kärande lag blev Robin Palmgren och Jonas Öqvist från Göteborgs Universitet, och bästa svarande lag blev Annika Andersson och Sebastian Svartz från Lunds Universitet. Annika Andersson fick dessutom under kvällens bankett motta Mannheimer Swartlings processpris för särskilt väl genomförd individuell prestation. Annika blir bjuden på en resa för två till London där Mannheimer Swartling sätter ihop ett program för henne med bland annat besök på någon av vänbyråerna.

Det var tolv lag som hade kvalificerat sig genom lokaltävlingar för att så småningom mötas i riksfinalen i Högsta domstolen. Under en intensiv dag fick de tillfälle att praktiskt demonstrera sina juridikkunskaper inför fem justitieråd. Finalisterna delas tidigt upp i kärande- och svarandelag, för att noga hinna förbereda sina pläderingar. Under finalen möttes de i sex tuffa omgångar. Fallet som de tolv lagen fick sätta sig in i är fiktivt och författat av justitierådet och professor emeritus Torgny Håstad.

Bakom tävlingen står Sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, en ideell förening bestående av de juridiska föreningarna i Lund, Uppsala, Stockholm, Umeå, Göteborg och Örebro. Årets huvudarrangörer är Stockholms Universitets juridiska förening, med Mannheimer Swartling som huvudsponsor.