10 november 2014 - Uppdrag

Bristol-Myers Squibb förvärvar Galecto Biotech

Bristol-Myers Squibb Company och Galecto Biotech AB har offentliggjort att bolagen, tillsammans med Galecto Biotechs aktieägare, ingått avtal som ger Bristol-Myers Squibb en exklusiv option att förvärva Galecto Biotech och därigenom få globala rättigheter till Galecto Biotechs främsta tillgång TD139, en substans för behandling av lungfibrotiska tillstånd. Den totala ersättningen i transaktionen, som består av en optionsersättning, en optionsutnyttjandeersättning och efterföljande betalningar baserade på kliniska och regulatoriska milestones, kan komma att uppgå till 444 miljoner US dollar.

Galecto Biotech fokuserar på utveckling av nya läkemedel för behandling av fibros, inflammation och andra allvarliga sjukdomar. Galecto Biotech har finansierats av bland andra Novo Seeds, MS Ventures (Merck KGaAs corporate venture satsning inom bioläkemedel), Sunstone Capital och SEED Capital. Galecto Biotech har sin bas i Köpenhamn, Danmark, med närhet till grundarnas forskargrupper.

Bristol-Myers Squibb är ett globalt biopharmaföretag med huvudkontor i New York. Företaget omsatte 16,4 miljarder dollar för 2013 och koncernens aktie är noterad på NYSE.

Bristol-Myers Squibb rådgavs av Mannheimer Swartling i transaktionen. Byråns team bestod huvudsakligen av Mattias Karlsson, Therese Holmqvist, Viktor Leisnert, Filip Lodding och Hanna Walukiewicz (Företagsöverlåtelser), Anders Erasmie och Niklas Hagbard (Skatt), Tobias Normann (Arbetsrätt) och Emil Albihn Henriksson (IMM). Kirkland & Ellis LLP, New York var lead counsel i ärendet.