19 januari 2015

Uppsala tar hem pokalen i årets svenska mästerskap i juridik

Rappa repliker, nervositet och utlopp för flera veckors förberedelse. Det var en tuff dag i rätten för de tävlande i årets final i Svenska mästerskapen i juridik. Efter god match stod det klart att Uppsala tog hem det ärofyllda priset som bästa ort och svenska mästare i juridik. Ett vårfint Stockholm välkomnar de tillresta tävlanden i årets Riksfinal i Svenska Mästerskapen i Juridik. Det är fredag den 18 april och de två vinnande lagen i lokalfinalerna i Uppsala, Lund, Göteborg, Stockholm och Umeå förbereder sig inför en spännande dag. Idag ska de i Högsta Domstolen visa prov på sina kunskaper genom att plädera inför en riktig jury.

Svenska Juridiska Mästerskapen är en rikstäckande tävling i svensk processföring. Tävlingen organiseras av den ideella sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen. Förutom prispengen på 10 000 kronor och en ärofylld vandringspokal att ta med sig hem till universitetet, får studenterna en ovärderlig erfarenhet i processförfarande.

Riksfinalens fråga är ett fiktivt fall som i vanlig ordning är författat av justitierådet och professor emeritus Torgny Håstad, som även ingår i juryn i de Svenska juridiska mästerskapen. Inne i Högsta Domstolen råder spänd förväntan. Klockan är några minuter i nio och de första lagen sätter sig tillrätta, beredda att möta den riktiga juryn. Först ut är Stockholms svarandelag med Carl Bernhard Lidquist och Robin E. H. Dangoor, som båda medger att de är nervösa inför att vara i Högsta Domstolen. De har övat mycket och bara fått några timmars sömn under natten. De tävlar mot kärandelaget från Lund, Anna Tarnovskaya och Annika Eliasson. Efteråt är Lundalaget nöjt med sin insats. "Ja, det gick bra och juryn såg snäll ut", säger Anna Tarnovskaya. När Olof Edling och Jon Karlsson från Umeå och Daniel Svensson och Carl Johan Zimdal från Lund möts utbryter en smärre ordduell. "Vi blev överraskade och tagna på sängen av Umeålagets anförande", berättar Carl Johan, men tillägger att det är kul att vara i HD och väl värt de tuffa förberedelserna.

I sista processen innan lunchuppehållet är det dags för det andra Umeålaget med Patrik Wik Torsson och Josephine Wilsson. De tar dagens utmaning med lugn och har ägnat förmiddagen åt att fika och vandra runt i ett soldränkt Stockholm. Josephine tycker att finalfrågan var väldigt intressant inte minst för att den bygger på ett riktigt fall. Både hennes och lagkamraten Patriks nervositet är som bortblåst inför mötet med Uppsalalaget Natali Phalen och Henrik Dock. "Vi har inte förberett oss så mycket, lite mer nu på slutet förstås. Man kan säga att vi är ödmjuka inför vår prestation då vi såg i lokalfinalen hur duktiga alla är", medger Henrik. Efter lunch är det dags för det första Göteborgslaget med Mercedes Einfeder och Malin Johansson att försvara förra årets storslam. "Förra årets storseger har peppat oss att prestera riktigt riktigt bra och att fortsätta att visa hur bra Göteborg är", säger Mercedes. Deras mottävlande är Niklas Dahlbeck och John Gustafsson från Uppsala. "Det var en svår fråga. Vi har läst en rad tjocka böcker och gamla böcker", säger John.

Sist ut denna nervpirrande och spännande dag är Stockholmslaget med Gustav Lidegran och Fabian Holgersson som möter Anna-Karin Wiktorsson och Kristina Lagercrantz i Göteborgslaget. Även de ska försöka göra sitt bästa för att Göteborg återigen ska ta hem stortiteln. "Vi är mycket taggade! Det känns bra att vara det sista laget för dagen för då behöver vi inte vänta lika länge på svaret", säger Kristina.

En lång dag i Högsta Domstolen avslutas med en trevlig bankett tillsammans med Juryn. Det är även då juryn meddelar sin dom. I år gick priset för bästa kärande till Umeålaget Olof Edling och Jon Karlsson. Jon Karlsson tilldelades även Mannheimer Swartlings prestigefyllda processpris. Det bästa svarandelaget blev Uppsalas Niklas Dahlbeck och John Gustafsson. Och slutligen, priset för bästa ort och svenska mästare i juridik gick till Uppsala, som får ha vandringspokalen till nästa års spännande omgång.