19 januari 2015

Uppsala försvarade mästerskapstiteln i SM i juridik 2009

“Det här borde vara obligatoriskt för alla juridikstudenter. Det är ett konkret och praktiskt sätt att tillämpa sina kunskaper på som annars saknas i utbildningen”. Det säger Rebecca Hellgren, som deltog i ett av de två lagen som representerade vinnande Uppsala i 2009 års svenska juridiska mästerskap.

För andra året i rad tog Uppsala hem priset som bästa universitet i svenska juridiska mästerskapen, en rikstäckande tävling i svensk processföring. Årets huvudarrangörer var Umeå Universitets juridiska förening med Mannheimer Swartling som sedvanlig sponsor. Bakom tävlingen står även Sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Lund, Uppsala, Stockholm, Umeå och Göteborg, där även juridiska föreningen vid Örebros universitet sedan 2008 är medlem.

”Bra test”

Tolv lag kvalificerade sig genom lokaltävlingar för att så småningom mötas i riksfinalen den 24 april i Högsta domstolen. Under en intensiv dag fick de där tillfälle att praktiskt demonstrera sina juridikkunskaper inför fem justitieråd. Finalisterna delades tidigt upp i kärande- och svarandelag, för att noga hinna förbereda sina pläderingar. Under finalen möttes de i sex tuffa och spännande omgångar. Fallet som de tolv lagen fick sätta sig in i var fiktivt och författat av justitierådet och professor emeritus Torgny Håstad.

- Det är otroligt spännande att få tillfälle att plädera muntligt i den här fantastiska miljön inför personer som representerar så mycket juridisk kunskap, säger Lina Kvick från Uppsala, som ingick i samma svarandelag som Rebecca Hellgren.
- Det är dessutom ett bra test på om det är det här man vill ägna sig åt i framtiden, fortsätter hon.

Det andra Uppsalalaget, bestående av Nicklas Lagerlöf och Alexander Rosic Sevelin, kammade hem priset för bästa kärandelag. Alexander Rosic Sevelin fick dessutom under kvällens bankett motta Mannheimer Swartlings prestigefyllda processpris för särskilt väl genomförd individuell prestation. Priset är en resa för två till Berlin med ett studiebesök på Mannheimer Swartlings kontor. Bästa svarandelag blev Daniel Waerme och Fredrik Jostadius från Lund.

Ett hedersomnämnande för det retoriska delades dessutom ut till svarandelaget Lena Westrup och Susanna Lindqvist från Stockholm, som med känsla och dramatik förde sin fiktive klients talan.

- Det var en upplevelse att få tala i Högsta domstolen, att ställas mot en annan part och att dessutom sätta sig in i klientens sätt att tänka, säger Susanna Lindqvist.

Förutom titel och ära får segrarna 10 000 kronor var. Den segrande orten Uppsala får dessutom behålla den vandringspokal som delas ut varje år.