16 maj 2013

Tydlighet gav Uppsala vinst i snårigt fall i SM i juridik

”Kan man ha så här kul och få tillfälle att stångas mot så smarta kollegor – ja, då känns det ju definitivt som man har valt rätt yrke”. Så kommenterar Rasmus Lüning sin medverkan i SM i juridik 2013, där han representerade det vinnande laget från Uppsala universitet. Finalen avgjordes den 3 maj inför en jury i Högsta domstolen. Det var elfte upplagan av tävlingen, som sponsras av Mannheimer Swartling.

Juridisk stringens, innovationsförmåga och fantasi – i kombination med ett intressant och engagerande framförande. Så såg enligt juryn det vinnande konceptet ut för Uppsala universitet, som för tredje gången fick ta emot den åtråvärda vandringspokalen som svenska mästare i juridik.

Men att konkurrensen var hård från de elva andra lagen som hade gått vidare genom lokalfinaler i Lund, Göteborg, Stockholm, Umeå och Örebro var uppenbar under den intensiva heldagen i maj, då några av de främsta juristtalangerna i Sverige gjorde upp i tävlingen i Högsta domstolen.

Road jury

Det var också tydligt att de fem justitieråden i juryn hade roligt. Fallet de hade konstruerat innehöll många färgstarka och fantasieggande detaljer, från ond bråd död och girighet till oklara kärleksförhållanden.

- Fallet var invecklat, med många olika aspekter att beakta. Vår strategi gick därför ut på att tydliggöra. Vi la ned mycket tid på dispositionen och utmanade varandra genom att försöka komma på kluriga vinklar. Dessutom övade vi våra framföranden många gånger genom högläsning inför varandra, säger Rasmus Lüning.

Det var helt uppenbart rätt strategi, eftersom han tillsammans med David Gräslund utsågs till bästa svarandelag.

- Bara att få komma in i Högsta domstolen och hålla ett anförande inför en så kvalificerad jury var en upplevelse i sig. Det var dessutom oerhört lärorikt att få öva sig i att argumentera i skarpt läge, vilket är något som inte finns med i utbildningen i övrigt, säger Rasmus Lüning.

- Alla var så duktiga att vi måste ha vunnit med en hårsmån, fortsätter han.
Ibland blev deltagarna till och med så ivriga i sina svaromål att de fick bromsas av juryn.

- Nu får du lugna dig. Här är det jag som bestämmer. Nu kan du börja – men satsa inte på att överskrida tiden, som justitierådet Stefan Lindskog roat kommenterade vid ett tillfälle.

Bästa kärandelag från Stockholm

På den efterföljande banketten på Mannheimer Swartlings Stockholmskontor meddelade juryn vinnarna i tävlingen. Till bästa kärandelag utsågs Frida Gärdin och Josefin Appelgren från Stockholms universitet. Förutom den prestigefyllda titeln får laget 10 000 kronor – precis som laget från Uppsala.

Frida Gärdin vann dessutom Mannheimer Swartlings processpris, som delas ut till en person för särskilt väl genomförd prestation. Belöningen är en resa till Shanghai, där Mannheimer Swartling har ett av sina utlandskontor.

– Det tog lång tid att läsa in sig och ännu längre tid innan vi hade bestämt oss för angreppssätt. Dessutom erkände juryn att det var ett mål med uppförsbacke för kärandelagen. Så det var en utmaning – men en väldigt rolig sådan. Och nu känns det otroligt kul att ha vunnit och att få ett så fint erkännande för sitt arbete, säger Frida Gärdin.

Även det vinnande kärandelaget satsade på logik och enkelhet, något som juryn uppenbarligen värdesatte.

Bra erfarenhet

Daniel Waerme, idag anställd på Mannheimer Swartling, var med i det vinnande laget från Lunds universitet 2009 och kan själv vittna om den nytta han haft av att ha deltagit i tävlingen.

- Det är utvecklande och lärorikt, inte minst när det gäller muntlig framställning. Dessutom är det ett sätt att sticka ut när det gäller att söka jobb efter utbildningen, säger han.

Arvid Weimers och Fredrik Christofferson,
Göteborgs svarandelag

Årets upplaga av tävlingen anordnades av Örebro juridiska förening och för elfte året i rad är Mannheimer Swartling huvudsponsor.

- Förutom att SM i juridik är ett roligt och annorlunda sätt för studenter att få mer erfarenhet, är det också en övning i lagarbete. Något som är viktigt i arbetslivet och inte minst hos oss på Mannheimer Swartling, säger Jan Dernestam, Managing Partner Mannheimer Swartling.

Inför riksfinalen presenterades ett fiktivt fall för finalisterna, skrivet av justitierådet Stefan Lindskog. Fallet var i grund och botten sakrättsligt, men innefattade komplicerade inslag från såväl skadeståndsrätten som avtalsrätten. Finalisterna från varje universitet delades tidigt upp i ett kärande- och ett svarandelag för att hinna förbereda sina pläderingar. De tolv lagen fick sedan i två muntliga pläderingar vardera visa vad de gick för inför justitieråden i Högsta domstolen. Varje lag hade 20 minuter till sitt förfogande för plädering och replik till bemötande av motpartens plädering.

Rättens ordförande under dagen var justitierådet Stefan Lindskog som ledde juryn bestående av justitieråden Johnny Herre, Lars Edlund, Agneta Bäcklund och Svante O. Johansson.

Om SM i juridik

Tävlingen anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, SSJM, en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå. Mannheimer Swartling är tävlingens mångåriga sponsor. De juridiska föreningarna turas om att vara huvudarrangör för tävlingen, och i år stod Juridiska föreningen i Örebro som värd. Mer information om tävlingen

Tidigare vinnare
2003  Stockholm
2004  Göteborg
2005  Lund
2006  Lund
2007 Göteborg
2008 Uppsala
2009 Uppsala
2010 Göteborg
2011 Stockholm
2012 Lund