14 maj 2014

Tredje segern för Stockholm i SM i juridik

”Vi lärde oss mer på ett par veckor än under en hel termin”. Så kommenterar Rikard Malmi de intensiva förberedelserna inför SM i juridik 2014, där han säkrade segern för Stockholms universitet tillsammans med lagkamraten David Sturesson. Finalen avgjordes den 9 maj inför en jury i Högsta domstolen. Det var tolfte upplagan av tävlingen, som i år arrangerades av Juridiska föreningen i Göteborg – och tredje gången segern gick till Stockholm.

Girighet, vadslagning, dödsfall bland både folk och fä, gevär på villovägar och konkurs. De här var några av de fantasieggande detaljerna i fallet som juriststudenterna fick sätta tänderna i då de gjorde upp i 2014 års upplaga av SM i juridik. Fallet var i grund och botten förmögenhetsrättsligt, men innefattade även komplicerade inslag från sakrätt och insolvensrätt.

- Det var enormt snårigt med många möjliga angreppssätt och vinklar. Men vi valde en tydlig, rak linje som vi kompromisslöst höll fast vid – och det gillade tydligen juryn, säger Christina Kjellsson från Uppsala universitet, som tillsammans med Sofia Tångelin utsågs till bästa svarandelag.

Juridisk stringens avgörandehd
Nivåerna av såväl adrenalin som ambition var höga i Högsta domstolen under finalmatcherna mellan Sveriges främsta juristtalanger inför den roade juryn, ledd av justitierådet Stefan Lindskog – som också var författaren av det fiktiva målet. Bedömningen baserades dels på deltagarnas juridiska stringens, innovationsförmåga och fantasi, men också på hur intressant och engagerat de framfört sin sak.

Bästa kärandelag blev Rikard Malmi och David Sturesson från Stockholms universitet, som också fick ta emot vandringspokalen som Svenska mästare i juridik, medan bästa svarandelag blev Sofia Tångelin och Christina Kjellsson från Uppsala universitet. Förutom den prestigefyllda titeln får båda lagen 10 000 kronor vardera.

 Kul och inspirerande att få möta så engagerade och ambitiösa studenter, som helt uppenbart har gått in för det här, kommenterar justitierådet Anders Eka, som för första gången medverkade i juryn.

”Upplevelse att få plädera i Högsta domstolen”
Tävlingen anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, SSJM, en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå. I år stod Juridiska föreningen i Göteborg som huvudarrangör i samarbete med Mannheimer Swartling. I de första momenten tävlar lagen mot övriga lag på samma ort. Därefter utses de två bästa lagen på varje ort att representera sitt universitet vid riksfinalen i Högsta domstolen.

-  Det var en fantastisk upplevelse och ett privilegium att få stå i Högsta domstolen och plädera – det är inte alla advokater som får vara med om det någon gång under en hel yrkeskarriär. Det gav en så kraftig adrenalinkick att vi sa till varandra efteråt att vi ville göra om det igen - omedelbart, säger Christina Kjellson.

vinner process

Processpris för tydlig presentation
Mannheimer Swartling delar dessutom ut ett processpris – i form av en resa för två till Shanghai – till en person för särskilt väl genomförd prestation. I år gick priset till Ellinore Karlsson från Stockholms universitet.

- Strategin var att förklara så att ett dagisbarn skulle förstå – och det fungerade tydligen. Innan var jag väldigt nervös, men när jag väl började plädera blev jag lugn och trivdes verkligen bra med det jag gjorde, säger Ellinore Karlsson, som kommer att ta med sig sin lagkamrat Joanna Romgard på resan i höst till Shanghai.

 

”Spännande sätt för studenter att utvecklas”
Mannheimer Swartling är mångårig sponsor av tävlingen.

- Att våga utmana sig själv och prestera i lagarbete är viktigt i arbetslivet, inte minst hos oss på Mannheimer Swartling. SM i juridik är ett spännande sätt för studenter att utvecklas med en unik möjlighet att framträda inför Högsta domstolen och få feedback av några av landets främsta domare, säger Jan Dernestam, Managing Partner på Mannheimer Swartling.

Och enligt Rikard Malmi i det segrande Stockholms-laget värderar han vinsten högt bland annat för att det blir ett bra sätt att sticka ut när han i framtiden söker jobb.

Om SM i juridik
Tävlingen anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, SSJM, en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå. Mannheimer Swartling är tävlingens mångåriga sponsor. De juridiska föreningarna turas om att vara huvudarrangör för tävlingen, och i år stod Juridiska Föreningen i Göteborg som värd. Mer information om tävlingen: http://www.smijuridik.se/

Tidigare vinnare

 • 2013    Uppsala
 • 2012    Lund
 • 2011    Stockholm
 • 2010    Göteborg
 • 2009    Uppsala
 • 2008    Uppsala
 • 2007    Göteborg
 • 2006    Lund
 • 2005    Lund
 • 2004    Göteborg
 • 2003    Stockholm

Fler fokusartiklar

IKEA och Mannheimer Swartling bevis för att kunskapsöverföring skapar framgång

Två sinsemellan olika företag som har insett vikten av att främja en kultur av kunskapsöverföring för att skapa hållbar framgång är IKEA och Mannheimer Swartling. Fortsätt läsa...

Det går inte att delegera bort ansvaret

Mutor, kemikalieanvändning eller utnyttjande av arbetskraft. Ansvaret för hur ett företags lokala organisationer hanterar verksamheten vilar alltid på koncernledningen - eftersom effekterna i slutändan inte bara påverkar varumärket, utan också resultatet. Fortsätt läsa...

”Avfluffa hållbarhetsfrågorna”

”Hållbarhetsfrågorna måste avfluffas. Det handlar inte om att vara god, utan  om riskhantering, långsiktig överlevnad och lönsamhet. Fortsätt läsa...

Forskning belyser otidsenlig lagstiftning 

Den svenska lagstiftning som reglerar finansiering med fastigheter som säkerhetsunderlag är föråldrad och uppfyller inte behoven på en globaliserad fastighetsmarknad. Fortsätt läsa...