I fokusRevansch för Helsingfors i Mannheimer Swartling Vis Arbitration Pre-moot

Efter att ha kommit tvåa med knapp marginal under två år i följd fick Helsingfors universitet äntligen revansch. Laget från Finland kammade hem pris både för bästa lag och bästa individuella prestation då Mannheimer Swartling tillsammans med Stockholms universitet och Stockholm Chamber of Commerce, åter delade på värdskapet för en prestigefylld tävling i internationellt skiljeförfarande. Tävlingen, som i 2015 års upplaga lockade elva lag från nio länder, är en så kallad pre-moot, eller förtävling, till Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot senare i vår.

pre-moots mannheimer swartling teamTävlingen avgjordes under en intensiv helg 7-8 mars mellan 80 deltagare i elva lag från universitet i England, Estland, Finland Frankrike, Holland, Ryssland, Schweiz, Sverige och Tyskland. Den är en av höjdpunkterna i förberedelserna till Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, en av världens mest prestigefyllda tävlingar i skiljeförfarande. Tävlingen hålls parallellt i Wien och Hongkong i slutet av mars och lockar varje år hundratals lag med juridikstudenter från hela världen. Syftet med tävlingen är att främja utvecklingen inom internationellt skiljeförfarande. 

- En fantastisk helg. Det var otroligt lärorikt att få uppleva skiljeförfarande i praktiken, dels genom tävlingen, dels genom vårt studiebesök och konferensen i skiljerätt på Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut (SCC), som också var en verklig höjdpunkt. Den här erfarenheten har definitivt fått mig att fundera på en framtida karriär inom internationellt skiljeförfarande, säger Ricardo Gomes, medlem i det vinnande laget från Helsingfors. Han utsågs även till individuell segrare efter att med knapp marginal ha besegrat Isabelle Cordey, som tillsammans med sina lagkamrater från universitetet i Fribourg gick in på en hedersam andraplats.

Enligt Patricia Shaughnessy, ansvarig för ett mastersprogram inom skiljeförfarande, International Commercial Arbitration Law (ICAL), vid Stockholms universitet och coach för det svenska laget, innebär tävlingen att studenterna i de flesta fall för första gången ställs inför en framtida verklighet.

- Det kan upplevas som ganska stressande för studenterna att få både sitt förarbete och sin pläderingsförmåga granskad och värderad av en kritisk skiljenämnd av experter i skiljeförfarande bestående av både praktiserande jurister och representanter från den akademiska världen. Men de flesta klarar det väldigt bra, säger hon.

pre-moots mannheimer swartling teamHon får medhåll av Alexander Fessas, Managing Counsel på International Court of Arbitration, ICC, i Paris, som för första gången dömde i tävlingen i Stockholm, men som har erfarenhet från många andra pre-moots.

- Det var hög kvalitet på det arbete som studenterna uppvisade här i Stockholm. Jag är imponerad. Det är också intressant att se de olika stilar, perspektiv och referensramar som studenterna präglas av från sina respektive länder. Detta ger också studenterna en nyttig inblick i andra synsätt och en möjlighet att lära sig av varandra, säger han.

För Mannheimer Swartling är byråns mångåriga engagemang i denna pre-moot en naturlig del av byråns arbete i samhället. Över 20 medarbetare från byrån är på olika sätt engagerade i  tävlingen och enligt Kristoffer Löf, partner på Mannheimer Swartling och medlem i tvistlösningsgruppen som leder byråns medverkan i tävlingen, ger Mannheimer Swartlings Vis Arbitration Pre-moot även en möjlighet att lyfta fram Stockholm som ledande internationellt centrum för skiljerätt.

- Samtidigt främjar den samarbetet mellan jurister och akademin, säger han.

Alla är eniga om att några av de viktigaste effekterna av tävlingen för studenterna är just ett breddat internationellt perspektiv – samt möjligheten att nätverka. Den sociala förmågan bedöms som extra viktig för jurister inom skiljerätt, vilket innebär att ett pris har instiftats även till det mest populära laget i tävlingen. I år gick priset till University College of London.

pre-moots mannheimer swartling team- Jag är så glad att jag tog den här chansen. Det här är ett fantastiskt tillfälle att träffa andra blivande jurister av olika nationaliteter. Förra helgen var jag tillsammans med mitt lag i Helsingfors, nästa helg åker vi till London och tävlar, därefter blir det Paris och slutligen finalen i Wien, säger Joanna Romgard från Stockholms-laget, som har arbetat extra på Mannheimer Swartling under studietiden. Nu är hon på väg att skriva klart sin uppsats i skiljeförfarande och kommer efter sommaren att tillträda en tjänst som jurist på byrån.

- En av de nyttigaste erfarenheterna av tävlingen är att man måste lära sig att prioritera. Det är en stor mängd arbete som läggs ovanpå den normala studiebördan, men när jag ser tillbaka på det här efter Wien är jag övertygad om att jag kommer att tycka att det var väl värt varenda timme, fortsätter hon.

Av de omkring 20 förtävlingar som hålls runtom i världen tillhör Stockholm en av de högst ansedda pre-moots som lagen reser runt till för att öva sig på den fiktiva tvist som så småningom ska behandlas i Wien respektive Hongkong, ibland som kärande, ibland som svarande.

pre-moots mannheimer swartling team- Det är roligt att tävlingen är så uppskattad. Många lag lägger upp sin plan med pre-moots efter när tävlingen i Stockholm går, säger Jonna Sidén, Associate på Mannheimer Swartling, som medverkat som skiljeman i flera år.

- Vi skiljemän har också roligt. Jag missade inte ens det här tillfället när jag var föräldraledig, fortsätter hon.

Om årets Mannheimer Swartling Vis Arbitration Pre-moot

Sedan problemställningen redovisades i oktober 2014 har lagen deltagit i utredande och skriftliga övningar som kräver bedömning av kontraktuella frågor – vilka emanerar från en transaktion avseende köp och försäljning av gods enligt FN-konventionen angående avtal om internationella köp av varor och annan internationell kommersiell rätt – inom ramen för ett skiljeförfarande avseende en tvist enligt ICC:s Skiljedomsregler.

Tidigare års resultat:

Lagfoton:

 Lomonosov Moscow State University
London School of Economics
Paris 1 Pantheon-Sorbonne
Stockholm University
University College London
University of Fribourg
University of Geneva
University of Helsinki
University of Tartu
Uppsala University

Utrecht University