21 mars 2014

Grand slam för Amsterdam i tävling i skiljeförfarande på Mannheimer Swartling

Tävlingen är på många sätt brutal. För många studenter innebär den att de för första gången ställs inför en framtida verklighet då både deras förarbete och pläderingsförmåga nagelfars av en kritisk jury av experter i skiljeförfarande bestående av både praktiserande jurister och representanter från den akademiska världen, säger Patricia Shaughnessy, ansvarig för ett mastersprogram inom skiljeförfarande International Commercial Arbitration Law (ICAL), vid Stockholm universitet och coach för det svenska laget i tävlingen.

Tävlingen avgjordes under en intensiv helg i mars mellan tolv lag från universitet i Estland, Finland, Frankrike, Georgien, Holland, Sverige och Tyskland. Den är en så kallad pre-moot, eller förtävling, till Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, en av världens mest prestigefyllda tävlingar i skiljeförfarande. Tävlingen hålls parallellt i Wien och Hongkong i maj och lockar hundratals lag med juridikstudenter från hela världen.  Syftet med den är att främja utvecklingen inom internationellt skiljeförfarande. 

- En fantastisk helg, både inspirerande, lärorik och kul. Vi började förbereda oss i februari och har arbetat enormt intensivt, så det här känns som en bekräftelse och kvitto på att vi är inne på rätt spår, säger Matthew Blome, medlem i det vinnande laget från Amsterdams universitet och som med knapp marginal slog sin lagkamrat Jorian Hamster om det individuella förstapriset. 

I finalen mötte laget Helsingfors universitet, som fick se sig besegrade för andra året i följd.

Som förberedelse till tävlingarna i Wien och Hongkong reser lagen runt till ett antal pre-moots och övar sig på den fiktiva tvist som ska behandlas, ibland som kärande, ibland som svarande. I årets upplaga handlar det om en tvist mellan en leverantör av partikelterapiutrustning för cancerbehandling och mottagaren av utrustningen, ett statligt finansierat universitetssjukhus. Av de omkring 20 förtävlingar som hålls runt om i världen tillhör Stockholm en av de mest populära.

- Vi är här för tredje gången. Det är vår favorittävling, extremt professionellt och med många verkligt skickliga skiljerättsspecialister i juryn, säger Sophie Tkemeladadze, coach för det georgiska laget från Tbilisis universitet.
- Först kollar vi när Stockholmstävlingen är – sedan planerar vi vilka andra pre-moots vi ska åka till, fortsätter hon.

Enligt Niklas Österberg, Senior Associate på Mannheimer Swartling och en av de drivande krafterna på byrån bakom tävlingen, fyller den flera funktioner.

- Dels är den viktig för att främja utvecklingen av skiljerätt i världen, dels för att universitet från olika länder ska kunna mäta sig mot, och lära sig av, varandra. Studenterna får dessutom möjlighet att utveckla sina internationella nätverk av blivande branschkollegor.
- Tävlingen ger också möjlighet att lyfta fram Stockholm som ledande internationellt centrum för skiljerätt, samtidigt som den främjar samarbetet mellan jurister och akademin, säger han.

Tävlingen inleddes på fredagen med en konferens i skiljerätt på SCC, Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut, där bland andra Jan Ramberg, professor i civilrätt, Patricia Shaughnessy samt Jakob Ragnwaldh och Kristoffer Löf, partners på Mannheimer Swartling föreläste.

- Ett unikt tillfälle för studenterna att ta del av några verkliga auktoriteters kunskap inom skiljerätt – som de också utnyttjade genom en mängd frågor, kommenterar Celeste E. Salinas Quero, jurist på SCC.

Tävlingshelgen ger dessutom en hel del utrymme för studenterna att umgås och lära känna varandra. Just deras sociala förmåga bedömdes i en separat tävling, där de fick rösta på varandra för att få fram det mest populära laget. I år blev det två lag som gick segrande ur den striden, eftersom universiteten i Heidelberg och Utrecht fick exakt lika många röster.

- Den sociala färdigheten är extremt viktig för jurister inom skiljerätt. Det är därför vi har instiftat även det här priset, säger Patricia Shaughnessy.

Se fler bilder på deltagarna under tävlingen.