19 januari 2015

Göteborg vinner stort i årets final av SM i juridik

Morgonen är sommarvarm den 27 april. Det är riksfinal i processrätt inför riktiga justitieråd i Högsta Domstolen i Stockholm. Priset är inte mindre än den åtråvärda titeln Årets Svenska mästare i juridik. Tio lag, två vinnarlag från lokalfinalerna i Lund, Göteborg, Uppsala, Stockholm och Umeå träffas för första gången i rättssalen, ord och argument ska slåss mot varandra. I vanlig ordning är årets riksfråga skriven av justitierådet Torgny Håstad. Fallet är fiktivt men i viss mån konstruerat efter faktiska fall. För ovanlighetens skull är årets fråga ett brottsmål: En bank rånas nattetid på fem miljoner kronor av flera inblandade, varav en anställd väktare på banken, en som körde flyktbilen och tre som var hjärnorna bakom. Åklagaren väcker åtal mot alla fem för grovt rån, efter bedömningen att samtliga medverkat aktivt i brottsligheten.

"Det var klurig fråga men samtidigt var det kul att det var ett brottsmål. Förberedelserna var lite annorlunda och innebar lite mera jobb än lokalfrågan", menar Maria Nilsson, som representerade Lund tillsammans med Gustav Skogö.

SM i juridik anordnas i år av Lunds juridiska förening i samarbete med Mannheimer Swartling. Tävlingen arrangeras av Sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen som är en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Lund, Uppsala, Stockholm, Umeå och Göteborg.

Anna Eliasson och David Sandström från Umeå uppskattade att de var först ur som svarandelag. De tyckte till och med att det hade varit mindre nervöst än under lokalfinalen. "I lokalfinalen var det fler man kände i publiken, så det var mer pirrigt. Men att processa i HD var hur häftigt som helst, och juryn såg dessutom jättesnäll ut", säger Anna.

Det ena Stockholmslaget med Hanga Santá och Carl Gutestam som tävlande var väldigt nöjda med sin prestation. De har lagt ner mycket tid på förberedelserna och entusiasmen gick inte att ta miste på. "Det här har varit det absolut bästa under hela utbildningen. Det har varit fantastiskt roligt", säger Hanga Santá. Erik Norderfeldt från Uppsala universitet sov ovanligt gott inför dagens styrkemätning. Han och Petter Florwald var sista laget ut i både i lokalfinalen och i riksfinalen, vilket inneburit att de inte sett en enda av sina motståndare agera. "Men det gör inget, det här är så skoj. Vilken grej! Det är jätteroligt att vara här och det är en otrolig känsla att plädera inför ämbetsmän", berättar Erik och Petter entusiastiskt.

Bland publiken fanns många vänner och några föräldrar. Ihärdigt fotograferande Åsa Tillman var en av dem, och hon var minst lika nervös som sin dotter Lina Håkansson som tävlade med Staffan Andersson för Uppsala. "Det känns skönt att mamma är här. Nervositeten har kommit och gått hela dagen. Jag är mest nervös för domarna. Men det är så lyckat att vi läser straffrätt den här terminen, så jag lär mig jättemycket som jag inte kan läsa mig till", säger Lina.

Juryn drar sig tillbaka och ”dom meddelas under kommande middag”, som Rättens ordförande Dag Victor uttryckte det. Ett svårt val ligger framför dem. Bedömningen baseras dels på deltagarnas juridiska stringens, innovationsförmåga och fantasi, och dels på hur intressant och engagerat de framfört sin sak. "Det har varit väldigt spännande idag, och det är intressant att de fem olika processerna blir så olika till karaktären, trots att de bygger på samma mål. Alla har skött sig väldigt bra så det ser väldigt bra ut för det framtida rättsväsendet", menar Dag Victor. Övriga justitieråd i juryn var Torgny Håstad, Nina Tripp, Per Virdesten och Gudmund Toijer.

En spännande dag avrundas med en middag för alla deltagarna, juryn och arrangörerna. Juryn meddelar sitt beslut. Kärandelaget Emelie Thor och Anna Liljedahl har tillsammans med svarandelaget Peter Wik och Max Glanzelius tagit hem segern till Göteborg. Förutom äran och vandringspokalen för båda lagen 10 000 kronor vardera. Maria Nilsson från Lunds Universitet får Mannheimer Swartlings processpris för sin personliga och väl framförda presentation. Hon belönas med en resa till Berlin, där hon även får göra ett studiebesök på Mannheimer Swartlings Berlin-kontor. Årets SJM är över, ett spännande äventyr har nått sin punkt. Men nästa år är det dags igen, med nya tävlande, nya frågor och framförallt chansen att få uppleva någonting alldeles enastående!