I fokusSM i Juridik 2015

20 maj 2015

Första segern för Umeå i SM i juridik

Luften i Högsta domstolen darrade av spända nerver och koncentration då några av landets främsta juridikstudenter gjorde upp i SM i juridik, som i maj avgjordes för 13:e året i följd. För första gången sedan starten avgick Umeå universitet med segern i den prestigefyllda tävlingen.

Studenterna som hade lyckats ta sig hela vägen till finalen i Högsta domstolen fick i år brottas med ett ovanligt snårigt fall. I grunden för fallet – som fokuserade på processrätt och som vanligt var färgstarkt beskrivet av justitierådet Stefan Lindskog – låg ett oklart ägandeförhållande för bolaget ”Torpeden”, där en av huvudfigurerna var den fängslade skumraskjuristen ”Sixten Blixten”.

– Det var oerhört komplicerat att sätta sig in i, men vi fokuserade på att tydliggöra och bena ut händelseförloppet på ett pedagogiskt sätt. Jag tänkte på att jag skulle förklara för min mormor, som alltid var väldigt nyfiken och stöttande i mitt karriärval, säger Patrik Emblad från Göteborgs universitet.

Strategin visade sig så framgångsrik att Patrik belönades med Mannheimer Swartlings processpris för en särskilt väl genomförd prestation, där priset är en resa till Shanghai och besök på byråns kontor där.

Barndomsvänner från Arvidsjaur briljerade

Tävlingen anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, SSJM, en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå. I år stod Juridiska föreningen i Umeå som huvudarrangör i samarbete med Mannheimer Swartling, tävlingens mångåriga sponsor.

I de första momenten tävlar lagen mot övriga lag på samma ort. Därefter utses de två bästa lagen på varje ort att representera sitt universitet vid riksfinalen i Högsta domstolen. Finalen avgjordes den 8 maj i Stockholm.

Bedömningen baseras dels på deltagarnas juridiska stringens, innovationsförmåga och fantasi, men också på hurintressant och engagerat de framfört sin sak. Några som lyckades extra väl med detta var det vinnande svarandelaget Robin Enander och Christian Postolovski, som även ledde sitt universitet, Umeå, till totalseger. En viktig anledning till segern, menar de, är att de har vuxit upp tillsammans i Arvidsjaur och som företrädare för diametralt motsatta politiska åsikter är vana att finslipa sina argument mot varandra.

– Dessutom hade vi förberett oss minutiöst. Vi lyckades hitta en springande punkt och sedan effektivt föra den i bevis genom att studera dokumentation i liknande fall ända tillbaka till 1700-talet. Det var otroligt lärorikt och roligt – och vi fick också ett kvitto på att det verkligen lönar sig att vara riktigt påläst. Jag var enormt nervös innan, men när vi väl fick ordet släppte det och jag kände mig bara fokuserad och laddad, säger Robin Enander.

Juridiska föreningen i Umeå som huvudarrangör

Årets ”tävlingsgeneral” var Sandra Svegeboe från Juridiska Föreningen i Umeå.

– Jag tycker om att organisera och såg det som en spännande utmaning att få vara med och arrangera Sveriges största processtävling för juriststudenter. Det har varit enormt utvecklande att driva det här projektet med allt vad det innebär, från att boka hotell till att ha löpande kontakt med universiteten, justitieråden och Mannheimer Swartling, säger Sandra Svegeboe.

– Det har varit roligt, eftersom alla har varit så positiva. Jag är också imponerad av de tävlande, som har presterat så bra i ett så knivigt fall, fortsätter hon.

Sandra Svegeboe


Kärandepriset till Uppsala

I samband med banketten, som hölls på fredagskvällen på Mannheimer Swartlings Stockholmskontor efter en intensiv dag i Högsta domstolen, utsågs även bästa svarandelag. I år gick det priset till Ida Westberg och Marcus Olsson från Uppsala universitet. Liksom kärandelaget vann de, förutom äran, 10 000 kronor.

– Det var en obeskrivlig känsla att få plädera i hela 20 minuter inför de respektingivande justitieråden – och att de lyssnade bara på oss, säger Ida Westberg.

– En av de främsta lärdomarna av den här upplevelsen är hur kul och givande det är att arbeta i grupp och att ha någon att bolla idéer med. Det gjorde mig ännu mer övertygad om att jag har valt rätt karriär, fortsätter hon.

Vikten av ett bra samarbete för att nå framgång i tävlingen poängteras även av Cecilia Darrell, advokat på Mannheimer Swartling, som varit med och arrangerat årets tävling.

– Grundstenen för att vinna är, enligt min mening, att hitta en lagkamrat vars resonemang man vågar utmana och som kanske ser frågor ur ett annat perspektiv än man själv gör. Därutöver krävs en hel del vilja, envishet och analytisk förmåga för att landa rätt i de kluriga frågeställningarna. Slutligen måste man paketera analysen rätt och öva, öva och åter öva innan man har en plädering som är bra nog för att vinna, säger hon.

– Vi är många på byrån som är involverade på olika håll och kanter. Även justitieråden spelar en stor roll för tävlingens popularitet. Det är roligt att de fortsätter att vara involverade år efter år.

Rättens ordförande under dagen var Stefan Lindskog, som ledde juryn bestående av justitieråden Kerstin Calissendorff, Anders Eka, Johnny Herre och Svante O. Johansson. Under pläderingarna sågs de roat utbyta menande blickar med varandra och ibland slå upp något i lagboken.

– Det är otroligt viktigt att dagens unga talanger får möjlighet att sätta sina kunskaper på prov. Att framträda inför Högsta domstolen som student och få feedback av några av landets främsta domare är en både unik och svårslagen upplevelse. Att våga utmana sig själv och prestera i lagarbete är dessutom viktigt för deras framtida karriärer, inte minst hos oss på Mannheimer Swartling, säger Jan Dernestam, Managing Partner.

– En av fördelarna för studenter är att en titel som vinnare i SJM sticker ut på CV:et och det är absolut något vi tittar på, tillägger Christoffer Monell, Specialist Counsel och advokat på Mannheimer Swartling som agerade domare i lokalfinalen i Göteborg.

Två som insett hur berikande tävlingen är och därför ville pröva sin lycka igen var Gabriella Bech och Isabel Ekström från Göteborgs universitet, som i fjol åkte ut i lokalfinalen men i år gick hela vägen till finalen i Högsta domstolen.

– Det ger så mycket erfarenhet och en sådan kick att vara med. Jag skulle kunna göra om det i morgon, säger Isabel Ekström.

Om SM i juridik

Tävlingen anordnas av sammanslutningen för de Svenska Juridiska Mästerskapen, SSJM, en ideell förening grundad av de juridiska föreningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå. Mannheimer Swartling är tävlingens mångåriga sponsor. De juridiska föreningarna turas om att vara huvudarrangör för tävlingen, och 2015 stod Juridiska Föreningen i Umeå som värd.

Mer information om tävlingen

Tidigare vinnare

2014           Stockholm

2013           Uppsala

2012           Lund

2011           Stockholm

2010           Göteborg

2009           Uppsala

2008           Uppsala

2007           Göteborg

2006           Lund

2005           Lund

2004           Göteborg

2003           Stockholm